Scutellarie baicalensis – Šišák bajkalský

09.04.2009 21:23

Léčivka z Dálného východu, patřící k rostlinným adaptogenům. Má také velmi výrazné ochranné účinky na naše játra, dokonce výraznější, než známý Ostropestřec mariánský.

Nízká trvalka, která dorůstá do výšky 15 až 30 cm. Patří k rostlinám hluchavkovitým.Roste v lesostepních oblastech Zabajkalí a Dálného Východu. Dává přednost otevřeným suchým a kamenitým stanovištím. Kořen  (Scutellarie baicalensis radix) se sklízí na podzim nebo na jaře z tříletých nebo čtyřletých rostlin. Suší se a užívá na přípravu léčivých látek. Obsahuje flavonoidy bajkalin a vogonin. Listy a lodyhy obsahují skutellarin. Šišák dále obsahuje steroly, kyselinu benzoovou a další látky. Tradiční čínská medicína si cení šišáku bajkalského jako prostředku proti krvácení z nosu a vnitřnímu krvácení. Dále ovlivňuje vysoký krevní tlak, léčí záněty v krku, onemocnění ledvin, působí příznivě proti infekčním nemocem jako je záškrt, spála a hepatitida. Používá se také při vysokých horečkách, kašli, zvracení a silné menstruaci.

Z kořenového extraktu šišáku bajkalského se získává žlutý prášek, který je mikronizován a vpraven pomocí zvláštní technologie do výrobků Miss Cosmetic.

 

Výtažek ze Scutellárie baicalensis má dlouhodobě příznivý dermatologický účinek. Extrakt má tyto klinickými studiemi prokázané účinky :

  1.  - brání stárnutí pleti
  2.  - zklidňuje pokožku při zánětlivé nebo alergické reakci, brání tvorbě eotaxinu a dalších cytokinů odpovědných za nastartování alergické reakce
  3.  - vázáním volných radikálů a působením proti lipidové peroxidaci liposomů vykazuje silné antioxidační působení.
  4.  
  5. Šišák bajkalský se používá jako prostředek snižující tlak při hypertenzi. Působí také jako sedativum při funkčních poruchách nervové soustavy, při nespavosti. Šišák bajkalský slouží při odstraňování subjektivních symptomů, jako jsou bolesti hlavy, šum v hlavě, bolesti v oblasti srdce apod. Tradiční čínská medicína si cení šišáku bajkalského jako prostředku proti krvácení z nosu a vnitřnímu krvácení, ovlivňuje vysoký krevní tlak. Léčí záněty v krku, onemocnění ledvin, záškrt, spálu a hepatitidu. Používá se také při vysokých horečkách, kašli, zvracení a silné menstruaci.

Zpět